ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ <<ΑΙΜΟΡΡΑΓΕΙ>>

2023-02-01

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το συγκεκριμένο άρθρο αναλύει τις συνθήκες που επικρατούν στο σύστημα υγείας. Διαπραγματεύεται τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να ανταπεξέλθουν οι υγειονομικοί στο καθήκον τους αλλά και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες. Στη συνέχεια παρατίθενται τα ελλιπή μέτρα που υπάρχουν και επισημαίνονται όσα θα μπορούσαν να γίνουν για μία καλύτερη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη υγείας.

Λέξεις κλειδιά: Συνθήκες, σύστημα υγείας, δυσκολίες, υγειονομικοί, πολίτες.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι δυσκολίες που επικρατούν στο σύστημα υγείας είναι πλέον εμφανείς και είναι ένα μείζον θέμα για κάθε πολιτεία. Η πολύωρη αναμονή των πολιτών στα εξωτερικά ιατρεία, ο ένας δίπλα στον άλλον, οι μεγάλες λίστες αναμονής σε ανθρώπους που επείγει να χειρουργηθούν άμεσα, το ελλιπές ανθρώπινο δυναμικό και ταυτόχρονα η επαγγελματική εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού, δυστυχώς είναι συνήθη φαινόμενα του συστήματος υγείας. Επίσης, οι ελλείψεις βασικών φαρμάκων, ακόμη και των παιδιατρικών, οι συχνές αψιμαχίες μεταξύ υγειονομικών και ασθενών λόγω καθυστερήσεων, λόγω εσφαλμένων ενεργειών, λόγω υπερκόπωσης, όπως επίσης και οι ελλείψεις σε υποδομές δηλώνουν την <<κατακρεούργηση>> του συστήματος υγείας. Ακόμη τα νησιά και οι παραμεθόριες περιοχές που δυστυχώς μένουν ακάλυπτα χωρίς υγειονομικούς, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης συμβαίνει λόγω χρονοτριβής να υπάρχει ακόμη και κόστος ανθρώπινης ζωής.

Ακόμη, θα αναφέρουμε πως οι βάρδιες του υγειονομικού προσωπικού διεκπεραιώνονται με δυσκολία και πολλές φορές με καταβολή υπεράνθρωπης προσπάθειας, λόγω κούρασης, αυπνίας, μη καλής συγκέντρωσης, πονοκεφάλων, στομαχικών διαταραχών, άγχος/στρες κ.τ.λ. και όλα αυτά μπορεί να έχουν ως αντίκτυπο σφάλματα εις βάρος των πολιτών. Η μη πρόσληψη επαρκούς υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και η κακή διαχείριση από τους αρμόδιους, προκαλεί την δυσλειτουργία του ΕΣΥ σε κάθε επίπεδο. Υπάρχει χαμηλή ποιότητα παροχών, έλλειψη χρηματοδοτήσεων σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε άλλες περιπτώσεις ενώ υπάρχουν τα ανάλογα μηχανήματα δεν υπάρχουν οι εκπαιδευμένοι υγειονομικοί για να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Όλα αυτά έχουν ως αντίκτυπο να μην λειτουργούν τα συγκεκριμένα τμήματα ή οι μονάδες ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσαν να παρέχουν περίθαλψη σε ασθενείς.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΡΑΝΤΖΑ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

Είναι αδιανόητο εν έτει 2023 να <<κατακρεουργείται>> ο τομέας της υγείας και να βρίσκεται σε εξέλιξη η ιδιωτικοποίηση του με προσπάθεια κυβερνητικών παρατάξεων. Τα ράντζα των τμημάτων κάνουν <<ουρά>> στις εφημερίες και οι ασθενείς στιβάζονται σε αυτά σαν <<τσουβάλια>> (παρόλη την κατάσταση της υγείας τους) και εκλιπαρούν για ένα χέρι βοηθείας. Σε άλλες περιπτώσεις και λόγω ελλείψεων αποστειρωμένων ή απλών γαζών ή άλλων υλικών για αλλαγές τραύματος σε ασθενείς, αναγκάζονται συγγενείς ασθενών να αγοράζουν υλικά (από τα εξωτερικά φαρμακεία) και να δίνουν το υλικό αυτό σε γιατρούς για τη σωστή φροντίδα του ασθενή. Ο ιματισμός των νοσοκομείων επίσης είναι ανύπαρκτος και συνήθως αλλάζονται σεντόνια και μαξιλαροθήκες μετά το εξιτήριο του ασθενή.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΣΥ.

Αρχικά χρειάζεται αναβάθμιση του ΕΣΥ. Να πραγματοποιηθούν χρηματοδοτήσεις που συμβάλλουν σε ένα ισχυρό ΕΣΥ, να γίνουν υποδομές, να υπάρχει καλύτερη ποιότητα παροχών, όπως επίσης και καλύτερες συνθήκες εργασίας για όλους. Στην ουσία μια καλή αναδιοργάνωση σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη υγείας θα ήταν το ιδανικό. Αποφυγή των ράντζων και να εισέρχονται οι ασθενείς σε θαλάμους ή μονάδες ανάλογα με την περίπτωση του καθενός, καθώς αυτό τους βοηθά ψυχικά, ηθικά, ιατρικά. Βασική είναι και η πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλη την Ελλάδα. Να γίνεται σωστή διαχείριση από τους αρμόδιους με ηθική και σύνεση, με βάση το κοινωνικό σύνολο και όχι το ατομικό συμφέρον. Να πραγματοποιούνται συχνοί έλεγχοι σε φαρμακοβιομηχανίες για τυχόν ελλείψεις φαρμάκων και να γίνεται σύντομη επανακυκλοφορία τους. Να μην κόβονται άδειες ή ενδεχόμενα ρεπό τα οποία δικαιούνται οι υγειονομικοί, γιατί η ξεκούραση είναι ένα βασικό πλεονέκτημα που βοηθά στην αποφυγή των ιατρικών λαθών. Να δοθεί τέλος σε μεγάλες λίστες αναμονής και να γίνεται σύντομα η όποια ιατρική διαδικασία, ώστε να μην επιβαρύνεται η υγεία του ασθενή. Τέλος πρέπει να δοθεί και στην πολύωρη αναμονή σε εξωτερικά ιατρεία με την πρόσληψη ενός μεγάλου αριθμού υγειονομικών, που θα εξυπηρετεί ώστε να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία και ενδεχόμενες καταστάσεις αψιμαχίας. Απαραίτητη είναι επίσης η καλή οργάνωση, η ηρεμία, η γνώση και ο επαγγελματισμός από την πλευρά του ιατρικού προσωπικού, με γνώμονα την καλή έκβαση της υγείας του ασθενή με ήθος και αξιοπρέπεια. Τέλος όχι στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, διότι στην υγεία έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εν κατακλείδι, θα αναφέρουμε πως με αλλαγές σε στρατηγικά σημεία μέσω κυβερνητικών νομοσχεδίων όσον αφορά τις υποδομές, τις παροχές, την πρόσληψη προσωπικού κ.τ.λ. σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη υγείας, θα υπάρξει αδιαμφισβήτητα μία ισχυρή υγεία, σωστά δομημένη, με υψηλό επίπεδο παροχών για όλους. Θα αποφεύγεται η αγανάκτηση των πολιτών ή των υγειονομικών, θα λειτουργούν οι αρμόδιοι με περισσότερη ευθύνη και θα υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός σε κάθε ανθρώπινη ψυχή και στα θέματα υγείας που έχει, καθώς η ιατρική πρέπει να διεξάγεται με βάση τον όρκο του Ιπποκράτη. Θα υπάρχει ορθότερη κάλυψη των αναγκών και θα επιτελείται έργο που θα είναι πραγματικά λειτούργημα. Οι δυσάρεστες καταστάσεις θα είναι δυσεύρετες όπως και η υπολειτουργία τμημάτων ή μονάδων. Ίσως με αυτές τις αλλαγές να υπάρχει επιτέλους ένα αξιοπρεπέστερο και λειτουργικό αποτέλεσμα για όλους, αναδεικνύοντας τα προτερήματα της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης υγείας.

Μαριάνα Πουλημά


Εθνεγερσία - Πολιτικό κόμμα
Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα 2021
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε