Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον αρθρογράφο του ιστολογίου μας “ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily”, Ηλία Ευαγγελόπουλο (Economist)
Δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2017
Θεωρούμε χρέος μας ως ιστολόγιο στη σημερινή εποχή της παραπληροφόρησης, της μαύρης προπαγάνδας, της διάλυσης των παραδοσιακών αξιών και της σταδιακής υποβάθμισης του ανθρώπου σε άβουλο δούλο, να αγωνιστούμε μαζί με άλλους ανθρώπους που πιστεύουν σε αρχές και αξίες ενάντια στα χαλασμένα μυαλά και τους έμμισθους κονδυλοφόρους της παγκοσμιοποίησης, ενημερώνοντας τον ελληνικό λαό για όλα όσα τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. και οι ισχυροί του κόσμου, του αποκρύπτουν και για τον λάκκο στον οποίο σχεδιασμένα τον οδηγούν, ούτως ώστε ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος να αγωνιστεί για την ελευθερία, τη δημοκρατία και του Χριστού την πίστη την Αγία. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο αγαπητός αρθρογράφος μας Ηλίας Ευαγγελόπουλος (Economist) με τον οποίο θα έχουμε μια συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την χώρα μας και τους Έλληνες πολίτες.
- Κύριε Ευαγγελόπουλε, αρχίζοντας θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας ως τακτικού αρθρογράφου στο ιστολόγιό μας. Θα ήθελα λοιπόν να μας πείτε λίγα λόγια για σας.
Αγαπητέ Θάνο, έχουμε χρέος όλοι όσοι αγαπάμε τον Τριαδικό Θεό και την πατρίδα, αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία και την ελευθερία και πιστεύουμε στην αξία του ανθρώπου, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στους σκοτεινούς ανθρώπους και τα όργανά τους που κατασκευάζουν τον νέο κόσμο της πνευματικής ερήμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε από τον αγώνα μας οποιονδήποτε άνθρωπο. Απλώς οι άνθρωποι που αποτελούν την πολιτικοοικονομική ελίτ του κόσμου και οδηγούν το τρένο της παγκοσμιοποίησης "παίζουν" σε ένα ανώτερο επίπεδο χρησιμοποιώντας κάθε είδους όπλα, στρατιωτικά, οικονομικά, ιδεολογικά κ.λπ. και μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από ανθρώπους που έχουν πνευματικές βάσεις. Η ιδεολογία από μόνη της ως όπλο δεν αρκεί για να αντιμετωπιστούν οι "σκοτεινές δυνάμεις" που εξουσιάζουν τον κόσμο. Σας συγχαίρω γιατί ως οικογενειακό ιστολόγιο είστε ένας φάρος που εκπέμπει το φως της αλήθειας σε όλους τους αναγνώστες σας και πληροφορείτε τον ελληνικό λαό για όλα όσα τα μεγάλα ΜΜΕ τον παραπληροφορούν. Η καταγωγή μου είναι από την περιοχή των Γρεβενών. Το χωριό του πατέρα μου είναι το Παλαιοχώρι και της μητέρας ο Πόρος Γρεβενών. Γεννήθηκα στην πόλη των Γρεβενών και πέντε ετών μετακομίσαμε για επαγγελματικούς λόγους του πατέρα μου στην Νέα Επίδαυρο Αργολίδος. Στην ηλικία των οκτώ ετών μετακομίσαμε οριστικά στην Κοζάνη όπου και διαμένω μέχρι σήμερα. Η γυναίκα μου είναι Κοζανίτισσα και έχουμε τρία παιδιά. Αποφοίτησα από το πρώτο Γενικό Λύκειο Κοζάνης και είμαι πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών της σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια εργάστηκα αρχικά στον ιδιωτικό και στη συνέχεια στο δημόσιο τομέα στον οποίο εργάζομαι μέχρι σήμερα.
- Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με το διαδίκτυο και πως γνωρίσατε το ιστολόγιό μας;
Όταν ήμουν φοιτητής μου άρεσε να διαβάζω πέρα από τα βιβλία του πανεπιστημίου, τα οικονομικά περιοδικά που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή, όπως τον Οικονομικό Ταχυδρόμο και το Κεφάλαιο. Επιπλέον διάβαζα βιβλία πολιτικού περιεχομένου από όλους τους πολιτικούς χώρους. Από το κόκκινο βιβλίο του Μάο Τσετούνγκ και την αναρχία του Μπακούνιν μέχρι την προπαγάνδα του Γεωργαλά. Έμαθα πολλά. Πουθενά όμως δεν κόλλησα ιδεολογικά. Προτιμούσα να παράγω τις δικές μου ιδέες. Αυτή η ενασχόληση μου με το διάβασμα την οποία τη συνεχίζω, με βοήθησε να αποκτήσω οικονομική σκέψη και πολιτική αντίληψη. Στη συνέχεια η εργασία μου με βοήθησε να επικοινωνήσω με πολλούς ανθρώπους, να γνωρίσω καλά την ελληνική οικονομική και παραγωγική πραγματικότητα και να δημιουργήσω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Όταν το 2010 συνειδητοποίησα ότι οι κυβερνώντες, μας οδηγούν στην καταστροφή αλλά και βλέποντας την άγνοια και την παραπλάνηση του Ελληνικού λαού, αποφάσισα να αρχίσω να αρθρογραφώ στο διαδίκτυο για να ενημερώσω τον ελληνικό λαό για όσα πρόκειται να συμβούν με την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, αλλά και να σπείρω μαζί με άλλους το σπόρο της εθνικής αφύπνισης. Χρησιμοποίησα το ψευδώνυμο Economist γιατί σημασία έχει το μήνυμα που εκπέμπεται και όχι ο άνθρωπος που το εκπέμπει. Επειδή δεν γνώριζα πρόσωπα και πράγματα στο χώρο του διαδικτύου έκανα μια περιπλάνηση και δημοσίευσα ή σχολίασα άρθρα σε αρκετές ιστοσελίδες. Από τις περισσότερες απογοητεύτηκα όταν συνειδητοποίησα ότι εκφράζουν συμφέροντα και ελέγχονται από ξένα κέντρα. Όμως παρόλα αυτά ευχαρίστησα τους διαχειριστές τους που δημοσίευσαν τα άρθρα μου γιατί εν αγνοία τους βοήθησαν την χώρα μας. Κάποιες ιστοσελίδες, όταν έβλεπαν ότι τα άρθρα μου έχουν αναγνωσιμότητα σταματούσαν να τα δημοσιεύουν ενώ πολλά σχόλιά μου τα κατέβαζαν γιατί έβλαπταν τα συμφέροντά τους. Στην προσπάθεια να βρω διόδους επικοινωνίας γνώρισα και το δικό σας αγνό ιστολόγιο που έγινε η Ιθάκη μου.
- Από την απάντησή σας κρατάω την αναφορά σας στα μνημόνια και θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας γύρω από το θέμα αυτό. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η υπογραφή τους συνιστά προδοσία κατά της πατρίδας ή η έκφραση αυτή είναι πολύ βαριά και γιατί;
Από την αρχή, διατύπωσα την άποψη ότι η είσοδος στα μνημόνια θα κατέστρεφε τη χώρα γιατί το μνημόνιο είναι μια αριθμητική πράξη που βγάζει πάντα αρνητικό αποτέλεσμα. Οδηγεί σε αδυναμία επίτευξης των στόχων με αποτέλεσμα να χρειάζονται συνεχώς νέα μέτρα, μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο που κάποια στιγμή θα μας πάει σαν χώρα στο μηδέν. Επίσης είδα τον κίνδυνο που διέτρεχε η χώρα να επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο γι' αυτήν που είναι να οδηγηθεί «μπατιρισμένη» και κατεστραμμένη στη δραχμή. Πρώτα, πρέπει να αναφερθούμε στην πολιτική ευθύνη. Τα δίδυμα ελλείμματα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (έσοδα μείον έξοδα) και του εμπορικού ισοζυγίου (εξαγωγές μείον εισαγωγές), δημιουργήθηκαν και συνέχισαν να υπάρχουν για πολλά χρόνια γιατί επιθυμία των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν να παραμένουν συνεχώς και να νέμονται τα καλά της εξουσίας. Ο μη έλεγχος των τραπεζών που μοίραζαν αφειδώς σε θαλασσοδάνεια τα χρήματα των καταθέσεων του ελληνικού λαού είναι επίσης πολιτική ευθύνη. Για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, για τα ολυμπιακά έργα και για τις μη χρειαζούμενες προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων υπάρχει πολιτική ευθύνη. Για το κομματικό κράτος και για πολλά άλλα κακά στη χώρα μας ευθύνονται πρωτίστως οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Όσον αφορά το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας η προσωπική μου άποψη ως πολίτη αυτής της χώρας είναι ότι έχει συντελεστεί. Και εσχάτη προδοσία δεν συνιστούν μόνο τα μνημόνια. Κάθε πράξη ή παράλειψη όπως π.χ. η ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, για την παιδεία ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα ή η μη φύλαξη των συνόρων που έγινε κατ' εντολή ξένων κέντρων και σε βάρος της χώρας μας, συνιστά εσχάτη προδοσία. Το άρθρο 61 παρ. 1 του συντάγματος αναγράφει "Ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων". Στις ανωτέρω περιπτώσεις ισχύει η ποινική ευθύνη των βουλευτών γιατί η ψήφος δεν είναι αποτέλεσμα της εντολής του λαού αλλά αποτέλεσμα της εντολής ξένων κέντρων. Δεν θέλω να προκαταλάβω την ελληνική δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και μια ελληνική κυβέρνηση αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει είναι να δώσει εντολή στις διωκτικές και ανακριτικές αρχές να διερευνήσουν το θέμα και εφόσον βρεθούν οι αποδείξεις που τεκμηριώνουν το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, το θέμα να πάει στην ελληνική δικαιοσύνη και αυτή να αποφασίσει. Εξάλλου από όσο έχω διαβάσει, εκκρεμούν ήδη μηνύσεις για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας και η μη παραγραφή του θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων τους υπεύθυνους ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.
- Θα ήθελα να σταθώ λίγο σε σχέση με την προηγούμενη απάντησή σας σε ένα φλέγον ζήτημα που έχει προκαλέσει την ελληνική κοινή γνώμη. Είναι το θέμα της δικαιοσύνης της τρίτης ανεξάρτητης εξουσίας σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Θεωρείτε ότι η ελληνική δικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο, σε αυτά τα έξι τουλάχιστον χρόνια των μνημονίων έκανε το καθήκον της; Προστάτεψε τον λαό μας ως όφειλε ή τελικώς αδιαφόρησε ή έκανε πλάτες στις μνημονιακές κυβερνήσεις στο θέμα της προδοσίας;
Υπάρχουν οι απόψεις έγκριτων νομικών και συνταγματολόγων ότι οι μνημονιακοί νόμοι είναι αντισυνταγματικοί. Δεν χρειάζεται όμως να έχει κάποιος νομικές γνώσεις για να το αντιληφθεί αυτό. Μια απλή ανάγνωση των σχετικών άρθρων του ελληνικού συντάγματος από τον οποιονδήποτε πολίτη φτάνει για να το διαπιστώσει αυτό. Στο άρθρο 28 παρ. 3 αναγράφεται "Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας". Το πώς οι νόμοι αυτοί κρίθηκαν ως σύμφωνοι με το σύνταγμα από το ΣτΕ πρέπει κάποια στιγμή να διερευνηθεί. Πόσο μάλλον όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου άφησε υπόνοιες για τις αποφάσεις που έλαβε το ΣτΕ για το πρώτο μνημόνιο και το PSI. O νόμος επίσης για τον ΕΝΦΙΑ είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικός γιατί επιβαρύνει την περιουσία ανθρώπων που λόγω της κρίσης δεν έχουν πλέον εισόδημα. Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» στο τέλος της κατηφόρας όλοι όσοι έβλαψαν τη χώρα θα βρεθούν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης χωρίς καμιά εξαίρεση. Και επειδή αναφερόμαστε στην ελληνική δικαιοσύνη θα χαρώ να δω έναν εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις του Τζώρτζ Σόρος σε ελληνικά ΜΜΕ. Πως δόθηκαν τα χρήματα αυτά. Μήπως ήταν «μαύρα» χρήματα. Μήπως με τα χρήματα αυτά κάποιοι πρόσφεραν υπηρεσίες σε ξένα κέντρα βλάπτοντας τη χώρα; Νομίζω ότι πρέπει να καλεστεί και ο Τζώρτζ Σόρος να δώσει εξηγήσεις.
- Θεωρείτε ότι τα τελευταία 6 χρόνια επήλθε και μια κοινωνική πλέον κρίση; Ποια νομίζετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά της;
Στόχος των μνημονίων ήταν αρχικά η διάλυση του ιδιωτικού τομέα ο οποίος χτυπήθηκε αλύπητα. Στην σημερινή παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα η μηχανή των κρατικών οικονομιών είναι ο ιδιωτικός τους τομέας. Κάνει ακριβώς ότι κάνει και η μηχανή στο αυτοκίνητο. Κινεί την οικονομία. Γι' αυτό και χτυπήθηκε πρώτος. Η διάλυση του παραγωγικού ιστού οδήγησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία (23% σήμερα). Πολλές οικογένειες για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι χωρίς κανένα εισόδημα. Πολλές από αυτές ζουν με τις συντάξεις των γονέων τους. Εάν δεν υπήρχε η κοινωνική υποστήριξη κυρίως της εκκλησίας μέσω των δομών της, θα είχαμε θρηνήσει χιλιάδες νεκρούς από πείνα. Και αυτό που λέω δεν είναι υπερβολικό. Όταν μόνο μια ενορία που γνωρίζω στο λεκανοπέδιο της Αττικής ταΐζει καθημερινά πάνω από χίλια άτομα από τα οποία 750 είναι μέλη οικογενειών καταλαβαίνεις το ουσιαστικό και αθόρυβο έργο που κάνει η εκκλησία της Ελλάδος αυτήν την δύσκολη εποχή. Βέβαια αυτά δεν τα αναδεικνύουν τα Μ.Μ.Ε.. Πόσοι άνθρωποι είναι άστεγοι, πεινασμένοι, χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση στα σπίτια τους ούτε που το γνωρίζουμε. Αυτά είναι απαγορευμένα θέματα για τα Μ.Μ.Ε.. Υπήρξε επίσης μεγάλη επιβάρυνση λόγω της κρίσης στην ψυχική και σωματική υγεία των Ελλήνων. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων δημιούργησε μια εργασιακή ζούγκλα μέσα στην οποία χιλιάδες νέοι αμείβονται με μισθούς "φιλοδωρήματα". Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων αδυνατούν οικονομικά να επισκεφτούν σε περίπτωση ανάγκης τον γιατρό και υπάρχουν άρρωστοι που αδυνατούν να πάρουν τα φάρμακά τους. Πολλά παιδιά μένουν ανεμβολίαστα. Η μείωση των κρατικών δαπανών έχει υποβαθμίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Εάν σου τύχει κάποιο σημαντικό ιατρικό γεγονός και δεν έχεις χρήματα πεθαίνεις. Οι άνθρωποι που αναγκάζονται να νοσηλευτούν στα δημόσια νοσοκομεία και οι συνοδοί τους έρχονται σε επαφή με μια ζοφερή πραγματικότητα. Θα πρέπει όμως να τονίσω ότι υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία που αγωνίζονται παρά της αντίξοες συνθήκες με όλες τους τις δυνάμεις για να βοηθήσουν τους ασθενείς. Πρέπει όπου βλέπουμε το καλό να το επαινούμε. Εφόσον έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο υποτέλειας και εξευτελισμού που οι δανειστές αποφασίζουν ακόμα και για τα ασήμαντα πράγματα που έχουν σχέση με το κάθε υπουργείο ξεχωριστά, η δυνατότητα άσκησης σημαντικής κοινωνικής πολιτικής είναι αμελητέα. Εδώ που φτάσαμε πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Από την αρχή διατύπωσα την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάποια στιγμή θα διαλυθεί. Βέβαια δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό. Πιθανόν η κατάρρευση του Ευρώ λόγω των κρυφών χρεών που έχουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες να επισπεύσει την διάλυση. Όπως επίσης και η άνοδος του Τραμπ στην προεδρία των Η.Π.Α. Σε ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον όταν είσαι μια μικρή χώρα με μια ασήμαντη οικονομία προσπαθείς να προφυλαχθείς από τις συγκρούσεις των βούβαλων για να μην είσαι το βατράχι που θα πατηθεί από αυτούς. Επομένως το κρίσιμο έτος που ήταν το 2009 έπρεπε να ενισχύσουμε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας μειώνοντας ταυτόχρονα τις άσκοπες και υπερβολικές δαπάνες όπου υπήρχαν. Ταυτόχρονα έπρεπε να προχωρήσουμε σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους που θα περιλάμβανε κούρεμα 50%. Επιπλέον είναι γνωστό ότι φυσικό αέριο και πετρέλαιο αναβλύζουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος. Δεν χρειάζεται να κάνουμε γεωτρήσεις στην "κοιλάδα του Ηροδότου". Μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την άντληση των υδρογονανθράκων από εκεί που υπάρχουν αποθέματα σε μικρά βάθη και να καλύψουμε με αυτόν τον τρόπο μέσα από μια κρατική εταιρία το 100% των ετήσιων αναγκών μας. Και πολλά άλλα θα μπορούσαν να γίνουν για να ισχυροποιήσουν την οικονομία μας και να προετοιμάσουμε τη χώρα για την επόμενη μέρα. Αντί αυτών ακολουθήθηκε ο γνωστός δρόμος των μνημονίων και φτάσαμε εδώ που ήμαστε σήμερα. Εγκλωβισμένοι σε ένα σημείο στο οποίο ούτε στο ευρώ μπορούμε να μείνουμε ούτε σε εθνικό νόμισμα μπορούμε να πάμε. Είμαστε στον εικοστό όροφο ενός κτιρίου που έχει πάρει φωτιά και έχουμε ανεβεί στο περβάζι του παραθύρου. Εάν μείνουμε μέσα θα καούμε. Εάν πηδήξουμε θα σκοτωθούμε. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση προτιμάς να πηδήξεις παρά να μείνεις και να καείς. Η σωτηρία της Ελλάδος όμως δεν κρίνεται από την επιλογή του ανοίγματος της Α΄ή της Β΄πόρτας. Η κάθε πόρτα οδηγεί σε μια διαδρομή. Στο τέλος της κάθε διαδρομής υπάρχει μια άλλη πόρτα που εκείνη αν την ανοίξεις μπορείς να πεις ότι σώθηκες. Δυστυχώς αυτοί που κυβερνούν είναι ανίκανοι να κάνουν την διαδρομή. Γι' αυτό και επειδή αυτοί είναι ανίκανοι να πάρουν την ευθύνη επάνω τους όταν έρθει η στιγμή θα δώσουν σ' εμάς την δυνατότητα της επιλογής. Αν θα πεθάνουμε καιόμενοι ή πέφτοντας. Στην διαμάχη ευρώ ή δραχμή, τοποθετήθηκα καθαρά και είπα ότι σωτηρία χωρίς έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει. Εάν πας σε εθνικό νόμισμα παραμένοντας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν να κάνουμε μια τρύπα στο νερό γιατί δεσμευόμαστε από τις συνθήκες της. Εάν θέλουμε επομένως να ασκήσουμε μια άλλη πολιτική που θα αντιμετωπίσει άμεσα και τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί απαιτείται η έξοδος μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Πόσο εφικτή νομίζετε ότι είναι, υπό τις παρούσες συνθήκες η έξοδός μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι ακόμα και μια πολύ πιο ισχυρή διπλωματικά και οικονομικά χώρα, όπως η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρά διαδικαστικά προβλήματα για την αποχώρησή της και έχοντας υπέρ της ότι δεν ανήκει και στον σκληρό πυρήνα (όπως ονομάζεται) της Ευρωζώνης;
Το 2009 το πάνω χέρι το είχαμε εμείς. Σήμερα το έχουν οι δανειστές. Είναι πολύ δύσκολη η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι' αυτό και είπα ότι το 2009 έπρεπε να ακολουθήσουμε άλλο δρόμο με μια αναπτυξιακή πορεία. Επίσης η άποψή μου είναι ότι στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μια χώρα μπορεί να επιβιώσει ως ανεξάρτητη δύναμη μόνο με ισχυρό εθνικό νόμισμα. Ισχυρή Ελλάδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χωρίς εθνικό νόμισμα δεν μπορεί να υπάρξει. Ισχυρό νόμισμα σημαίνει ισχυρή οικονομία. Η ισχυρή οικονομία προϋποθέτει όραμα, σχέδιο, ικανότητες, ανεξαρτησία και πάνω από όλα ψυχή. Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό δεν διαθέτει τα πιο πάνω στοιχεία. Νομίζω ότι οι εξελίξεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Θα μας πάνε σε εθνικό νόμισμα πιθανόν με δημοψήφισμα για να αποποιηθούν τις ευθύνες, αλλά θα παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ακόμα δρόμο. Ένα κούρεμα των καταθέσεων σε περίπτωση που χρειαστούν οι τράπεζες νέα ενίσχυση και εκλογές θα μεσολαβήσουν στην εξέλιξη των πραγμάτων. Το θέμα είναι τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν να αναδειχθούν οι άνθρωποι που θα πάρουν στην πλάτη τους την πατρίδα.
- Θεωρείτε ότι οι δανειστές έχουν ευθύνη για την δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας;
Ασάφειες στους νόμους κακή διατύπωση και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, αποτελούν εμπόδιο στην λειτουργία του κράτους. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη πηγή της γραφειοκρατίας στη χώρα μας είναι η ελληνική βουλή. Ψηφίζει τόσα πολλά νομοσχέδια που έχει πλέον "χαθεί η μπάλα". Αν μπορούσαμε να πουλήσουμε τα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει η ελληνική βουλή σε άλλα κράτη θα είχαμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Αλλά ποιοι είναι χαζοί να τα αγοράσουν. Βέβαια από την φρασεολογία που χρησιμοποιείται σε πολλούς μνημονιακούς νόμους συμπεραίνεται ότι αυτοί είναι εισαγόμενοι. Οι νόμοι είναι για τους πολίτες. Άρα πρέπει να είναι απλοί, σταθεροί και κατανοητοί από όλους. Δυστυχώς δεν μπορούν πλέον να τους παρακολουθήσουν και να τους κατανοήσουν ούτε οι επιστήμονες. Το σύνολο των φόρων που αναμένεται να εισπραχθεί τη χρονιά που διανύουμε είναι το υψηλότερο από το 2007 μέχρι σήμερα. Πολλοί αναλυτές λένε ότι και άλλες χώρες στην Ευρώπη έχουν υψηλούς φόρους όπως και η Ελλάδα. Κάνουν όμως ένα λάθος. Οι χώρες αυτές είναι αναπτυγμένες. Οι Ελλάδα δυστυχώς ανταγωνίζεται υπανάπτυκτες χώρες που έχουν πολύ χαμηλή φορολογία. Οι φόροι στραγγίζουν την οικονομία. Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν την αρνητική επίδραση των φόρων στην ανάπτυξη. Άνθρωποι της μεσαίας τάξης που είχαν κάποιο καλό εισόδημα και ακίνητη περιουσία η οποία πολλές φορές έγινε από τη σκληρή δουλειά των γονέων τους ή από χρυσοπληρωμένα δάνεια με την απώλεια της εργασίας τους ή με τη μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος κατέστησαν τα εύκολα θύματα. Οι φόροι περιουσίας όπως ο ΕΝΦΙΑ χρησιμοποιούνται για να χάσουν οι άνθρωποι την ακίνητη περιουσία τους. Η υπερφορολόγηση και τα κόκκινα δάνεια δεν είναι η ασθένεια αλλά κάποια από τα συμπτώματά της. Αν αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα χωρίς να θεραπεύσεις την ασθένεια αυτά θα επανέλθουν και σε πιο έντονη μορφή. Επομένως η θεραπεία πρέπει να στοχεύει στην ίαση της ασθένειας για να εξαλειφθούν και τα συμπτώματα. Σε αυτήν την περίπτωση η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι για την άμεση ανακούφιση, όπως ακριβώς το αντιπυρετικό ρίχνει τον πυρετό για να ανακουφιστεί προσωρινά ο ασθενής μέχρι η αντιβίωση να αντιμετωπίσει τη λοίμωξη οπότε και δεν θα ανεβάζει ο οργανισμός την θερμοκρασία του σώματος. Με τη υλοποίηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου τα προβλήματα αυτά θα λυθούν άμεσα και οριστικά. Η ασθένεια δεν προήλθε από το μνημόνιο. Η ελληνική οικονομία είχε δομικά προβλήματα και πριν από αυτό. Το μνημόνιο όμως αντί να είναι ένα πρόγραμμα σωτηρίας ήταν ένα πρόγραμμα ολικής καταστροφής. Το τέλειο τέχνασμα για να περάσει η δημόσια και ιδιωτική περιουσία στους ξένους. Εάν είχαμε πέσει ως χώρα σε ένα λάκκο βάθους πέντε μέτρων πριν το μνημόνιο από τον οποίο έπρεπε να βγούμε, σήμερα έχουμε πέσει σε ένα λάκκο βάθους χιλίων μέτρων και οπωσδήποτε είναι πολύ πιο δύσκολο να βγούμε. Τεράστια αύξηση της ανεργίας, του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, μείωση του Α.Ε.Π. και των καταθέσεων, καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας και τεράστια κοινωνικά προβλήματα είναι ένα μέρος από το κακό που έχει κάνει στη χώρα μας και στο λαό μας. Μόλις η χώρα ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία θα υπάρξει μείωση στο Φ.Π.Α. στο 12%, μεγάλη μείωση στο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και θα αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα των κόκκινων δανείων. Θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί. Όσοι μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους θα συνεχίσουν να το κάνουν. Οι υπόλοιποι για δύο χρόνια θα μπορούν να πληρώνουν το ποσό που επιθυμούν ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές τους. Στα δύο χρόνια που η οικονομία θα έχει σημαντικά ανακάμψει θα μπορέσουν οι δανειολήπτες να επιλέξουν την χρονική διάρκεια αποπληρωμής των δανείων τους σύμφωνα με το νέο αυξημένο οικογενειακό τους εισόδημα. Όσα δάνεια επιμηκύνθηκαν στο παρελθόν π.χ. από 15 σε τριάντα χρόνια, ως συνέπεια της κρίσης, οι τόκοι που προήλθαν από την επιμήκυνση θα διαγραφούν και όσοι θα έχουν πληρωθεί μέχρι τότε, θα αφαιρεθούν από το κεφάλαιο. Νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν αδικηθεί και θα πρέπει να διορθωθεί αυτή οι αδικία.
- Τι νομίζετε ότι θα πρέπει να κάνουμε ως χώρα με το δημόσιο χρέος;
Ως Έλληνας πολίτης θα αισθάνομαι ηλίθιος αν πληρώσω εγώ τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, τα χρέη που άλλοι δημιούργησαν και με τον τρόπο που τα δημιούργησαν. Το χρέος δεν πρέπει να πληρωθεί στο σύνολο του και δεν θα πληρωθεί. Αυτή τη μάχη θα τη δώσει η δικής μας γενιά για τις επόμενες γενιές και θα την κερδίσει.
- Πολλά ακούγονται για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Έχουν νομική βάση και πρέπει να τα διεκδικήσουμε;
Σύμφωνα με την σχετική αρθρογραφία που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν αξιόλογη και τεκμηριωμένη και τα δύο θέματα είναι νομικά ανοικτά και θα πρέπει να τεθούν από την Ελλάδα. Το θέμα είναι να βρεθεί μια ελληνική κυβέρνηση να τα διεκδικήσει. Και επιπλέον έχουν γίνει αξιόλογες εργασίες και για το θέμα των ελληνικών θησαυρών που παράνομα έχουν βρεθεί σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει όλα αυτά να διεκδικηθούν και αφού αποκτήσουμε ισχύ ως χώρα και μας έχουν ανάγκη τότε θα πετύχουμε πολλά στον τομέα αυτό.
- Υπάρχει ακόμα ελπίδα για τη χώρα;
Ελπίδα θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν ακόμα "άνθρωποι". Και στη χώρα μας υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είναι "άνθρωποι". Πρέπει όμως και ο ελληνικός λαός να πάψει να στηρίζει τις ελπίδες του σε ψεύτικους ανθρώπους. Δεν μπορείς να βασίζεσαι σε πολιτικούς που από τη μια μεριά "μαλώνουν" το όπλο που πυροβολεί την Ελλάδα και από την άλλη μεριά φυλάνε το χέρι αυτού που πατάει την σκανδάλη!
- Τι έχετε να πείτε στους νέους μας που εγκαταλείπουν τη χώρα μας για να εργαστούν στο εξωτερικό.
Σε αντίθεση με πολλούς άλλους που πιστεύουν ότι οι νέοι μας έπρεπε να μείνουν στην Ελλάδα η δική μου άποψη είναι ότι εφόσον δεν υπήρχαν οι δυνατότητες να μείνουν, σωστά έπραξαν και έφυγαν. Εάν κάθονταν εδώ σταδιακά θα αχρηστεύονταν. Θα είναι απώλεια για τη χώρα η μετανάστευση τους, αφού το ελληνικό κράτος επένδυσε σε αυτά τα παιδιά, μόνο αν η κάθοδός της συνεχιστεί για μακρύ χρονικό διάστημα οπότε και η μετανάστευσή τους γίνει μόνιμη. Επειδή όμως είμαι σίγουρος ότι η κρίση που διανύουμε θα αναδείξει ικανούς ανθρώπους στην ηγεσία της χώρας μας, με την επακόλουθη μεγάλη ανάπτυξή της το σύνολο των νέων θα επιστρέψει στη χώρα, φέρνοντας μαζί τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα έχουν αποκομίσει στα αναπτυγμένα κράτη στα οποία εργάζονται.
- Τι πρέπει να κάνει η χώρα για να ανακάμψει;
Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ανακτήσει την εθνική της ανεξαρτησία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα έχει υποστεί μια τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Για να ανακάμψει χρειάζεται πολύ χρήμα που μπορεί να βρεθεί μόνο με εθνικό νόμισμα. Από κει και πέρα δεν είναι δυνατόν η οικονομία και η χώρα να ανακάμψουν εάν δεν έχουμε μια κεντρική οικονομική σκέψη. Παλαιότερα ακούγονταν απόψεις όπως «αφήστε τον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί» Σήμερα ο εναπομείναν ιδιωτικός τομέας είναι πολύ μικρός και πολύ αδύναμος να σηκώσει την Ελλάδα μόνος του. Και επιπλέον ισχυρή οικονομία και κατ' επέκταση ισχυρή Ελλάδα μπορεί να υπάρξει παρά μόνο μέσα από τις ελληνικές επενδύσεις και την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση. Το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο έχει μετατραπεί από παραγωγικό σε τυχοδιωκτικό και κερδοσκοπικό. Όλα αυτά που ακούγονται για ξένους επενδυτές είναι βλακείες. Πρέπει επομένως να ξαναχτιστεί ο ιδιωτικός τομέας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κεντρικό σχεδιασμό. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει η χώρα να αποκτήσει πρώτα ελληνική κυβέρνηση.
- Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας για το τεράστιο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που απειλεί την πληθυσμιακή συνοχή της πατρίδας μας και μάλιστα σε σχέση με το πολύ σημαντικό ζήτημα της αυξανόμενης υπογεννητικότητας των Ελλήνων.
Σκοπός της παγκοσμιοποίησης είναι η παγκόσμια εξουσία που θα προέλθει μέσα από την παγκόσμια κυβέρνηση. Για να πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός απαιτείται να ακολουθηθούν κάποια βήματα. Ένα από τα βήματα αυτά είναι και η μετακίνηση των πληθυσμών. Όσον αφορά τη χώρα μας, επιχειρείται η αλλοίωση του πληθυσμού της και ο εξισλαμισμός της χώρας μέσω της εισόδου των παράνομων μεταναστών. Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό εάν δεν αναλάβει όπως προείπα τη διακυβέρνηση της χώρας μια ελληνική κυβέρνηση. Μια τέτοια κυβέρνηση θα λύσει το πρόβλημα εύκολα και με ανθρώπινο τρόπο. Μπορεί να έχουμε έναν κριό που προσπαθεί να ρίξει την πύλη, αλλά δεν παύει αυτός ο κριός να είναι ανθρώπινος. Δεν τον καταστρέφεις αλλά τον αχρηστεύεις λύνοντάς τον. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα γυρίσουν στις χώρες τους και αν κάποιοι από αυτούς είναι αποδεδειγμένα πρόσφυγες θα μεταφερθούν στα κράτη που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των χωρών τους. Η Ελλάδα δεν κατέστρεψε καμιά χώρα και δεν φέρει καμιά ευθύνη. Αλλά ποιος από τους σημερινούς πολιτικούς έχει την ψυχή να το θέσει αυτό στους ισχυρούς της γης που νομίζουν ότι ο κόσμος είναι δικός τους και μπορούν να κάνουν ότι θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν; Το δημογραφικό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ελλάδα θα υπάρχει όσο θα υπάρχουν Έλληνες. Και αυξάνει το πρόβλημα η μετανάστευση των νέων μας και η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της Τουρκίας που το 2016 ήταν της τάξης των 1.070.000 ανθρώπων ενώ το ίδιο έτος ο ελληνικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 30.000 περίπου.
- Με την αναφορά σας στην παγκοσμιοποίηση μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στην Παιδεία μας. Θεωρείτε ότι υπάρχει γενικώς μια μεθόδευση τα τελευταία χρόνια να εξοβελιστούν από τα σχολεία μας η Ορθοδοξία μέσω της κατάργησης των Θρησκευτικών, αλλά και ο Ελληνισμός μέσω της υποβάθμισης των Αρχαίων και της Ιστορίας;
Περιγράφοντας ο Άγιος Αντώνιος την ανθρώπινη κοινωνία λίγο πριν το τέλος του κόσμου όπως την είδε με την χάρη του Θεού είπε ότι οι άνθρωποι της εποχής εκείνης θα τρελαθούν και οι λίγοι που δεν θα είναι τρελοί θα κυνηγιούνται από τους υπόλοιπους γιατί δεν θα είναι σαν κι εκείνους. Πόσο άρχισε να μοιάζει η σημερινή κοινωνία μας με την κοινωνία της εποχής εκείνης! Βρισκόμαστε στην εποχή του γκρίζου. Έχουν χαθεί το άσπρο και το μαύρο. Πλέον δεν μπορεί ο άνθρωπος να ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος, το καλό από το κακό, το ομαλό από το ανώμαλο. Και αυτό γιατί αποκομμένος από το Θεό στερείται πνευματικής διάκρισης. 'Έτσι επιτρέπει, χωρίς να αντιδρά, στους ανθρώπους που ετοιμάζουν τον νέο δαιμονικό κόσμο να ονομάζουν το κακό καλό και το καλό κακό, το σωστό λάθος και το λάθος σωστό, το ομαλό ανώμαλο και το ανώμαλο ομαλό. Η ανωμαλία και η διαστροφή ονομάζεται πλέον ιδιαιτερότητα. Ο Θεός έπλασε τον άνδρα και από το πλευρό του άνδρα έκανε την γυναίκα και τους δύο "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν". Ήρθε o Θεός στη γη και έζησε ζωή ενάρετη και ασκανδάλιστη μακριά από κάθε ανωμαλία και διαστροφή. Και όταν οι γονείς ζουν ζωή σύμφωνα με τον τρόπο ζωής που έδειξε ο Χριστός, τα παιδιά γεννιούνται αγγελάκια. Αυτός που είναι πατέρας της ανωμαλίας είναι ο Εωσφόρος που με την πτώση του μεταμορφώθηκε σε διάβολο. Αυτός είναι πατέρας της κακίας, της πονηριάς, της αναταραχής, της ανωμαλίας και της διαστροφής. Όσοι άνθρωποι αγωνίζονται πνευματικά πλησιάζουν σε ομοιότητα το Χριστό. Όσοι απομακρύνονται από το Θεό αποκτούν τα χαρακτηριστικά του διαβόλου. Αυτός ο ξεπεσμός της ανθρώπινης κοινωνίας είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό. Γυναίκες που εργάστηκαν ως συνοδοί ανθρώπων της παγκόσμιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, αναφέρθηκαν στις χειρότερες διαστροφές και ανωμαλίες που συνάντησαν στους κύκλους αυτούς. Και αυτοί οι άνθρωποι διοικούν τον κόσμο! Για το χρήμα, την εξουσία και της πρόστυχες απολαύσεις πούλησαν την ψυχή τους στο διάβολο και ως υπηρέτες του αγωνίζονται να κάνουν όλο τον κόσμο σαν αυτούς. Και τελειώνοντας, ο Θεός έπλασε τον άνδρα και τη γυναίκα με τελειότητα. Για το σκοπό της αναπαραγωγής δημιούργησε τα κατάλληλα όργανα στο σώμα. Αυτή η συνεύρεση ανάμεσα στον άνδρα και στην γυναίκα είναι το ομαλό. Αν κάποιος συνευρίσκεται με το όργανο που αποβάλει τις ακαθαρσίες, με ένα αντικείμενο ή με ένα ζώο δεν είναι ιδιαιτερότητα. Είναι ανωμαλία. Και αν θέλει κάποιος να είναι ανώμαλος είναι δικαίωμά του. Όπως δικαίωμα μας είναι και εμείς να είμαστε ομαλοί. Δεν έχει δικαίωμα όμως κάποιος κάνοντας κατάχρηση εξουσίας και παραβιάζοντας το σύνταγμα να κάνει τα παιδιά μας σαν κι' αυτόν.
Μου αρέσουν τα ρήματα προβλέπω, προνοώ και προετοιμάζομαι. Γιατί μετά τρέχεις και δεν φτάνεις. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με τέτοιο τρόπο που κάποια στιγμή θα είναι ανίκανα να προστατέψουν τις οικογένειές τους και την πατρίδα. Τα προετοιμάζουμε να γίνουν θύματα και όταν διαπιστώσουν την αλήθεια θα είναι αργά γι' αυτά. Έχω γυρίσει τον περίγυρό μας και παντού επικρατεί εθνικισμός και θρησκευτικός φανατισμός. Και αν προσθέσουμε τα συμφέροντα των ισχυρών καθώς και την άσχημη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ως χώρα, έχουμε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Και εμείς ασχολούμαστε με τις έμφυλες ταυτότητες. Οι πολιτικοί μας βρίσκονται στον κόσμο τους. Όταν μια χώρα όπως η Τουρκία ξοδεύει τεράστια ποσά για στρατιωτικό εξοπλισμό προφανώς δεν το κάνει για τις παρελάσεις. Η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για τη χώρα μας. Και έχει το χρόνο με το μέρος της γιατί αυξάνει ο πληθυσμός της με τεράστιους ρυθμούς όταν εμάς από την άλλη πλευρά μειώνεται. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία στο θέμα των εξοπλισμών ούτε στο ανθρώπινο δυναμικό. Άρα χρειάζονταν να γίνουν οι σωστές επιλογές στα εξοπλιστικά προγράμματα που πραγματοποιήσαμε για να έχουμε σήμερα το πλεονέκτημα κάτι που δεν έγινε και αυτό είναι ευθύνη των πολιτικών και στρατιωτικών ηγεσιών που πέρασαν έως σήμερα. Από την άλλη χρειάζεται η σωστή εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι Σπαρτιάτες εκπαίδευαν τα παιδιά τους από μικρά για να είναι ικανά όταν μεγαλώσουν να πολεμήσουν. Όπως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας δεν έχουν καμιά σχέση με τους νέους που πολέμησαν στα βουνά της Πίνδου στο έπος του 1940. Από κει και πέρα οι Τουρκία έχει γεωγραφικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη γειτνίασή της με τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το μόνο που θα φοβόταν ήταν η δυνατότητα του ελληνικού στρατού να επικρατήσει στον χώρο της Θράκης και η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Έλληνες. Αυτό θα τους έκανε διστακτικούς στο να επιχειρήσουν μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα. Ο στρατιωτικός σχεδιασμός της χώρας και η αγορά του στρατιωτικού εξοπλισμού έγινε με βάση αυτή τη διαπίστωση; Στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα δεν χρειάζεται ούτε ηττοπάθεια ούτε λεονταρισμοί. Χρειάζεται ψυχραιμία και πάνω από όλα να αξιοποιήσουμε το θέμα της διπλωματίας. Όσον αφορά το θέμα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τους στηρίξει και να μην τους εγκαταλείψει στην τύχη τους. Το βορειοηπειρωτικό θέμα δεν έχει λήξει για την χώρα μας. Έμεινε ανοικτό στην συνδιάσκεψη για την ειρήνη στο Παρίσι το 1946, αλλά πάνω από όλα οι σύμμαχοι κάτι μας χρωστούν από τότε γιατί μας έχουν αδικήσει. Θα λυθεί στην ώρα του.
- Τις προηγούμενες μέρες αλλά και αυτές που διανύουμε έχει ανοίξει και πάλι το θέμα της Κύπρου μας. Η αδιάλλακτη στάση των Τούρκων στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αναγκάζει πολλές φορές την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά σε υποχωρήσεις. Πιστεύετε ότι τελικά μπορεί να λυθεί το Κυπριακό ή απλά οδεύουμε και πάλι σε αδιέξοδο ή εθνικά επιζήμια και μη βιώσιμη λύση; Θα ήθελα επίσης να μου πείτε την γνώμη σας για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Οποιοδήποτε μοντέλο πολιτικής διακυβέρνησης και να επιλεγεί, μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί καταστροφικό για την Κύπρο και τον ελληνοκυπριακό λαό. Έχω διαβάσει ότι πενήντα χιλιάδες γηγενείς Τουρκοκύπριοι έχουν εγκαταλείψει την τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο προς διάφορες χώρες πλην Τουρκίας. Γιατί άραγε; Προσωπικά, δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στην Κυπριακή, αλλά ούτε και στην ελληνική ηγεσία. Ο Έλληνας υπουργός των εξωτερικών είναι μια διαφοροποίηση. Έχω εμπιστοσύνη στην εκκλησία της Κύπρου και στον ελληνορθόδοξο κυπριακό λαό. Χρέος τους είναι να αποτρέψουν κάθε δυσμενή εξέλιξη και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα σταθούν στο ύψος τους και θα το κάνουν. Στο συμφέρον της Τουρκίας είναι να αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση αφού αυτή θα νομιμοποιήσει την κατοχή, κάνοντας την συνιδιοκτήτη της Κύπρου και της ανοίγεται ο δρόμος και για τη Θράκη. Το ότι εγείρουν πολλές απαιτήσεις έχει να κάνει με την απληστία τους. Τα θέλουν όλα και γρήγορα και προφανώς έχουν πληροφορίες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμφωνήσει οπότε ζητούν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα. Υπάρχει μεγάλη πίεση από εξωτερικούς παράγοντες να γίνει η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να βάλουν συνέταιρους τους Τούρκους στην εκμετάλλευση και μεταφορά των υδρογονανθράκων. Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό και γεωπολιτική αστάθεια το καλύτερο που έχει να κάνει η Κυπριακή ηγεσία είναι να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις και να ρίξει το βάρος του αδιεξόδου στην Τουρκική πλευρά. Από κει και πέρα λαός και κλήρος να είναι σε επαγρύπνηση. Σε καμιά περίπτωση όμως αυτή τη δύσκολη περίοδο δεν πρέπει να μείνει η Κύπρος απροστάτευτη. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι προτεραιότητα της Κυπριακής ή της Ελληνικής ηγεσίας. Καταλαβαίνω επίσης ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο που τα μάτια όλων είναι πάνω στην Κύπρο αλλά και λόγω της αυξανόμενης ελληνοτουρκικής έντασης, κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε εντάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις. Προσωπικά εάν ήμουν στην ελληνική στρατιωτική ηγεσία αθόρυβα θα ενίσχυα την ΕΛ.ΔΥ.Κ. με σύγχρονα φορητά όπλα τα οποία έχουν τεράστιες δυνατότητες στον σύγχρονο πόλεμο. Και δίνοντας μια ελπίδα στον Κυπριακό λαό θα τους πω να κάτσουν στα αυγά τους και να κάνουν υπομονή, η Κύπρος θα ελευθερωθεί.
- Θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο πρόβλημα της ελεύθερης Θράκης μας, στους Έλληνες Πομάκους και στην στάση του Τουρκικού προξενείου, αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Στην Θράκη υπάρχει συντονισμένο σχέδιο των Τούρκων για να γίνει σε πρώτη φάση η αυτονομία της. Η ελληνικές κυβερνήσεις είναι απούσες γι' αυτό και χαρίσανε τους Έλληνες Πομάκους στα χέρια της Τουρκίας. Ευτυχώς που κάποιοι πατριώτες ακαδημαϊκοί με ομιλίες τους σε διάφορες εκδηλώσεις φωτίζουν τον ρόλο που παίζει το τουρκικό προξενείο, κάνουν γνωστό τον σχεδιασμό της Τουρκίας για την ελληνική Θράκη και ξυπνούν συνειδήσεις.
- Πως είδατε την εκλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, την στάση της Ε.Ε. αλλά και των Ελλήνων πολιτικών απέναντί του. Μπορεί να περιμένει η Ελλάδα κάτι θετικό από αυτόν;
Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για την προεδρία Τραμπ. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Η.Π.Α. είχαν προέδρους μαριονέτες. Υπήρχε μια σκοτεινή κυβέρνηση που καθόριζε την πολιτική των Η.Π.Α. Ο Κένεντυ που μίλησε γι' αυτήν την σκοτεινή κυβέρνηση έφυγε νωρίς και δολοφονημένος από την ζωή. Απέναντι στον Τραμπ κράτησαν αρνητική στάση όλοι οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης. Είναι γνωστό ότι οι μεγάλες κινηματογραφικές εταιρίες του Χόλυγουντ καθώς οι δισκογραφικές εταιρίες ανήκουν σε εβραϊκά χέρια γι' αυτό και είχαμε αυτήν την εναντίωση των καλλιτεχνών εναντίον του Τραμπ. Το σίγουρο είναι καθώς προκύπτει από τον χαρακτήρα του, ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν μαριονέτα. Ούτε και θα δεχθεί να πάρει εντολές από ανθρώπους που τους θεωρεί πνευματικά κατώτερούς του. Οπωσδήποτε θα εξελιχτεί μια μάχη μέσα στις Η.Π.Α. Θα είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στους Αγγλοσάξονες και το εβραϊκό Λόμπυ; Θα επικρατήσει κάποιος από τους δύο ή θα υπάρξει με την πάροδο του χρόνου κάποιος συμβιβασμός; Οι Η.Π.Α. και στην προεδρία Ομπάμα είχαν αρχίσει τα χτυπήματα προς την Γερμανία αποσκοπώντας κυρίως στην μείωση της ηγετικής της φυσιογνωμίας και όχι στη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν καταφέρει ο Τραμπ να ελέγξει το εσωτερικό μέτωπο πιθανόν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρθει πιο κοντά. Χρειάζεται να μεσολαβήσει κάποιο διάστημα για να βγάλουμε πιο ακριβή συμπεράσματα. Ένα άλλο γεγονός που έλαβε χώρα στην προεκλογική περίοδο στις Η.Π.Α. ήταν η ανάμιξη της Ρωσίας σε αυτές. Μέχρι τώρα είχαμε τις προσπάθειες των Η.Π.Α. να αναμειχθούν στα εσωτερικά της Ρωσίας. Η Ρωσία κατορθώνοντας να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις αυτές πέρασε στην αντεπίθεση δείχνοντας ότι πλέον είναι παντού παρόν. Η Ελλάδα πρέπει να στηριχτεί στις δικές της δυνάμεις για να καταστεί ικανή να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν από τις συγκρούσεις και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων.
- Τι γνώμη έχετε για το Brexit των Βρετανών και γενικότερα για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύετε ότι υφίσταται αληθινά γερμανική επικυριαρχία;
Η παγκοσμιοποίηση όσο και ωραιοποιημένα να εμφανίζεται και παρόλη τη δύναμη του χρήματος και της πένας που διαθέτει, φέρνει μαζί της και πολλά κακά. Αυτά τα κακά οδήγησαν πολλούς Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit. Θα δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα στη συνέχεια. Οι Ρώσοι και οι Γερμανοί είναι οι δυο ευρωπαϊκοί λαοί που έχουν ηγετική φυσιογνωμία. Οι Άγγλοι είναι από τη φύση τους μονόχνοτοι. Στους Γάλλους και τους Ιταλούς δεν μπορείς να βασιστείς. Φυσική εξέλιξη ήταν επομένως οι οργανωτικοί Γερμανοί να γίνουν η κύρια κολώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χώρα κοιτάει τα συμφέροντα της. To ίδιο και η Γερμανία. Αυτά που γράφονται για την Γερμανία και τον Σόιμπλε κρύβουν σκοπιμότητες. Δεν νομίζω ότι ο Σόιμπλε έχει κάτι προσωπικό με τον ελληνικό λαό. Προφανώς και απεχθάνεται τους Έλληνες πολιτικούς. Αλλά η δουλειά του είναι να φροντίζει για τα συμφέροντα της Γερμανίας και αυτό το κάνει καλά. Εάν κάποια στιγμή η Γερμανία κρίνει ότι είναι για το συμφέρον της να φύγει από το ευρώ να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί ακόμα και πρώτη να φύγει από αυτό. Το πρόβλημα είναι τι κάνουμε εμείς για μας και όχι τι δεν κάνουν οι άλλοι για μας.
- Περνώντας σε ένα άλλο θέμα, θέλω να μου πείτε την άποψή σας για την Σύνοδο της Κρήτης γιατί ξεκίνησε μέσα στις τάξεις των Χριστιανών μια μεγάλη διαμάχη με αφορμή τη σύνοδο αυτή.
Εφαρμόζοντας την εντολή του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου "ότι το θεολογείν δεν είναι για τον καθένα" αποφεύγω να ασχολούμαι με πράγματα που δεν γνωρίζω. Κάποια στιγμή βλέποντας το κακό που κάνουν κάποιοι δήθεν σύγχρονοι ομολογητές του καναπέ, απάντησα σε κάποιους σχολιάζοντας όσα έγραψαν. Έφτασαν στο σημείο να εγκαλούν ως οικουμενιστές, ασκητές του Αγίου Όρους και να πιάνουν στο στόμα τους ιεράρχες χωρίς να γνωρίζουν τον αγώνα που έχει κάνει ο καθένας τους για την Ορθοδοξία. Και όταν ο Θεός σε έχει αξιώσει και έχεις γνωρίσει κάποιους από αυτούς από κοντά και το έργο που έχουν κάνει, απορείς για την ανοησία των ανθρώπων που τους κατηγορούν. Προσωπικά, θεωρώ ότι "το θεολογείν" δεν είναι ούτε για τους θεολόγους που έχουν σπουδάσει την Θεολογία, αλλά μόνο γι αυτούς που έχουν την "άνωθεν θεολογία". Και αυτό γιατί αυτοί μέσα από την εν Χριστό ζωή τους και τον πνευματικό τους αγώνα έχουν αποκτήσει την αρετή της διάκρισης και μπορούν να αντιληφθούν όσα οι ευαγγελιστές έγραψαν και οι πατέρες δίδαξαν. Εάν ένας άνθρωπος "γεμίζει" θεολογικές γνώσεις αλλά δεν κάνει ανάλογη πνευματική ζωή, τότε είναι σαν το καράβι που το φορτώνεις μόνο από τη μια πλευρά. Στο τέλος θα αναποδογυρίσει. Γι' αυτό και πολλοί στο παρελθόν κατάντησαν αιρετικοί. Γιατί δεν έπρατταν αυτά που δίδασκαν. Ο Χριστός όμως δίδαξε αυτά που έπραττε. Βλέπουμε στο βίο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου που όπως είναι γνωστό ήταν δοχείο του Αγίου Πνεύματος ότι για κάποιο πνευματικό θέμα η ίδια η Αγία Ευφημία, του εμφανίστηκε και του το εξήγησε. Δηλαδή και ο ίδιος ο Άγιος Παΐσιος αδυνατούσε να αντιληφθεί κάποιο πνευματικό θέμα. Πόσο μάλλον εμείς που είμαστε τόσο μακριά από το Θεό! Μπορεί ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης και ο πατέρας Ιάκωβος ο Τσαλίκης να μην είχαν γραμματικές γνώσεις, είχαν όμως την άνωθεν γνώση και θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Μου είχε πει κάποιος γέροντας ότι μαζί με τον μακαριστό επίσκοπο Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο επισκέφτηκαν τον μακαριστό γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη. Κάθισαν μαζί με άλλους επισκέπτες - προσκυνητές και τον άκουγαν για αρκετή ώρα καθώς ο πατέρας Ιάκωβος τους μιλούσε. Για όσους δεν αξιώθηκαν να γνωρίσουν τον μακαριστό Αντώνιο θα αναφέρω ότι ήταν από τους καλύτερους ιεράρχες της εκκλησίας μας και πολύ σπουδαγμένος άνθρωπος. Ήταν πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπουδαίος Θεολόγος, συμπλήρωσε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια Της Οξφόρδης και των Παρισίων. Αυτό που του έκανε εντύπωση του μακαριστού Αντωνίου ήταν ότι όση ώρα μιλούσε ο αγράμματος πατέρας Ιάκωβος δεν έκανε ούτε ένα δογματικό λάθος. Βλέπουμε επομένως ότι ακόμα και αγράμματοι άνθρωποι φτάνουν μέσα από την απόκτηση της "άνωθεν θεολογίας" σε θεολογικά ύψη ανώτερα και από αυτούς που έχουν κάνει τις καλύτερες θεολογικές σπουδές. Συζητώντας με κάποιον φίλο μου για την Σύνοδο της Κρήτης, του είπα ότι δεν γνωρίζω το θέμα αλλά γνωρίζω κάποιους ιεράρχες από αυτούς που πήγαν και τους έχω εμπιστοσύνη. Οι ιεράρχες αυτοί δεν θα έπρατταν κάτι που δεν θα ήταν σύμφωνο με το θέλημα του Θεού. Μου απάντησε ότι "δεν πρέπει να βασίζομε σε αυτούς, αλλά σε όσα έγραψαν οι Άγιοι Πατέρες και έχει γραφτεί ότι θα παραπλανηθούν ακόμα και οι εκλεκτοί". Ναι, αλλά έχουμε τη διάκριση να καταλάβουμε ποιοι θα είναι αυτοί που θα παραπλανηθούν; Αυτοί που κατηγορούμε ή κάποιοι άλλοι που θα έρθουν αργότερα! Ακόμα και οι πιο μεγάλοι μάρτυρες της πίστης μας δεν θα μαρτυρούσαν εάν τους εγκατέλειπε έστω και για μια στιγμή η χάρη του Θεού. Και επειδή όλοι ανεξαιρέτως θα σωθούμε κατά χάρη του Θεού ας είμαστε πιο προσεκτικοί σε όσα γράφουμε και λέμε για να μην σκανδαλίζουμε με τα λόγια μας και τις πράξεις μας και αγαθούς ανθρώπους και αντί να κάνουμε το καλό στον εαυτό μας και στους άλλους, τελικά κάνουμε το κακό. Οι άνθρωποι που έχουν γνωρίσει το Θεό δεν τον εγκαταλείπουν ποτέ. Και αν κάποια στιγμή πέσουν, είναι τέτοια η έλλειψη του Θεού που αισθάνονται μέσα τους, που αμέσως γυρνάνε κοντά του. Οικουμενισμός, σημαίνει χωρισμός με το Θεό και φιλία με τον διάβολο. Ή για να είμαι πιο ακριβής ο οικουμενιστής δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Θεό. Ή έχει τέτοια υπερηφάνεια και εγωισμό που ανέβασε τον εαυτό του πάνω από τον Θεό.
- Θα ήθελα να μου πείτε λίγες σκέψεις σας για την πορεία της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα που διανύουμε. Για τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Για την Παγκοσμιοποίηση, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την αχρήματη κοινωνία που προσπαθεί να επιβάλλει η Νέα Τάξη, για την Πανθρησκεία. κλπ.
Είχε πει πριν κάποιες δεκαετίες ένας Άγιος ασκητής στο Άγιο Όρος ότι μετά το έτος 1950 οι δαίμονες επικράτησαν των αγγέλων στη γη. Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει σήμερα ο κάθε σώφρον άνθρωπος είναι ότι το κακό κυριαρχεί στον κόσμο. Πολεμικές συγκρούσεις, ανασφάλεια, βία, εγκληματικότητα, αναρχία, φανατισμός, κατάπτωση αρχών και αξιών, ξεπεσμός των ηθών, πλεονεξία και μνησικακία χαρακτηρίζουν σήμερα την ανθρωπότητα. Οι ισχυροί του κόσμου έχοντας συγκεντρώσει πάνω από το 95% του παγκόσμιου χρήματος και με τη δύναμη αυτού και της εξουσίας που έχουν εξασφαλίσει μέσω αυτού, οδηγούν τον κόσμο μακριά από τον αληθινό Θεό και κοντά στο δικό τους αρχηγό το διάβολο. Πρώτος στόχος τους τα παιδιά και οι νέοι. Με τη διάλυση της οικογένειας και της παιδείας ο δρόμος είναι ανοιχτός. Τα όπλα που χρησιμοποιούν πολλά. Ανεργία, ιδεολογία, ναρκωτικά, σεξ, αλκοόλ, διαδίκτυο, ΜΜΕ, δισκογραφικές και κινηματογραφικές εταιρίες. Οι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο αισθανόμενοι την απουσία του αληθινού Θεού στη ζωή τους, καταφεύγουν κυρίως καθοδηγούμενοι στις ανατολικές θρησκείες μήπως βρουν την γαλήνη που γυρεύουν. Με το ανακάτεμα των λαών και των θρησκειών επιχειρείται σε βάθος χρόνου η δημιουργία ενός λαού και μιας θρησκείας για να οδηγηθούμε στην παγκόσμια κυβέρνηση και στον απόλυτο έλεγχο της ανθρωπότητας. Ένα σκαλοπάτι για τον απόλυτο έλεγχο και τον εξουσιασμό του ανθρώπου είναι και η κατάργηση των μετρητών. Βέβαια πάντα υπάρχει μια δικαιολογία για το κάθε κακό που έρχεται. Το κάνουμε λένε για να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Όλα γίνονται για το καλό μας αλλά οδηγούν στο κακό μας. Η Ελλάδα, ξεπερνώντας και με τη βοήθεια του Θεού την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, θα αποτελέσει γι' ακόμα μια φορά το φως που θα φωτίσει την ανθρωπότητα. Αυτόν τον ρόλο μας έχει αναθέσει ο Θεός και πρέπει να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του.
- Κλείνοντας θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το πολιτικό κίνημα της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ» στην οποία συμμετέχετε ως κεντρικό στέλεχος.
Είχα γράψει παλαιότερα σε κάποιο άρθρο μου ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί από τους επώνυμους αλλά από όλους εμάς τους ανώνυμους. Ικανοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια από καθήκον προς την πατρίδα. Όπως έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς "Xρωστάμε σ' εκείνους που μας γέννησαν, που θα 'ρθουν, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί". Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κίνημα εξουσίας γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να σωθεί η χώρα. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε και σχεδιάζεται η "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ" και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι που έχουν αγάπη και όραμα για τη χώρα μας, που πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό, σε αξίες και ιδανικά έρχονται στο όμορφο "περιβόλι" που έχουμε δημιουργήσει και που χωράει όλους τους Έλληνες.
Πρώτα ο Θεός, μέσα στο Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη η 3η προσυνεδριακή συγκέντρωση του κινήματος με θέμα: "Με όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα" όπου θα αναπτυχθεί ο σχεδιασμός μας για την Ελλάδα του μέλλοντος.
Αγαπητέ Θάνο, θέλω να σε ευχαριστήσω που μου έδωσες τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με ένα πιο άμεσο τρόπο με τους αναγνώστες του ιστολογίου σου από αυτήν που μας δίνει η αρθρογραφία και θεωρώ ότι η σημερινή συνέντευξη θα αποτελέσει το έναυσμα για να αρχίσει μέσα από το ιστολόγιο σας μια εποικοδομητική συζήτηση για το από δω και πέρα, όσον αφορά το μέλλον της πατρίδας μας. Επειδή αναφερθήκαμε επιγραμματικά στα θέματα που θίχτηκαν, οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί που ανακύπτουν, μπορεί να αποσταλούν από τους αναγνώστες στο ιστολόγιο σας και να απαντηθούν σε μια νέα συνάντησή μας.
Ευχαριστούμε θερμά κι εμείς για την πολύ ενδιαφέρουσα, εποικοδομητική και εφ' όλης της ύλης, συζήτησή μας αυτή, αλλά και για την συμμετοχή σας στο ιστολόγιό μας.
Πηγή:
https://koukfamily.blogspot.com/2017/02/koukfamily-economist-1.html#
https://koukfamily.blogspot.com/2017/02/koukfamily-economist-2.html#
https://koukfamily.blogspot.com/2017/02/koukfamily-economist-3.html#